Succes med DevOps i forbindelse med projektledelse: en projektleders erfaring

Af: Palle Liebe – Projektleder hos Cloud Agility

DevOps i forbindelse med projektledelse. Mange har sikkert været i tvivl om hvad en god gammeldags projektleder kan bruge det til.

Men jeg må sige – jeg er blevet helt vild med det, og kan faktisk ikke forstå, hvordan jeg klarede mig uden.

Det hele handler om, at man allerede fra starten af et projekt får importeret/oprettet sit projekt i DevOps. Hos os har vi bygget vores projektmetode og vores procesmodeller, som skabeloner i DevOps. Det gør det meget enkelt at lave en proces- og projektafgrænsning sammen med vores kunder. Vi benytter procestypen CMMI og har dertil konfigureret en række ’work item typer’, ekstra felter og funktioner, som gør at vi kommer hurtigt og sikkert i gang med projektindholdet.

Når først processer og backlog’en er indlæst gælder det om at få oprettet det antal sprints der er behov for i projektet, og få koblet aktiviteter til de enkelte sprints. Herefter er der fuld gennemsigtighed i hvad der skal gennemføres i løbet af projektet, og i hvilke sprints det sker. Her kobles ligeledes ansvarlige på. DevOps benyttes ikke kun i implementeringens fasen, men også til at håndtere aktiviteter i analyse fasen.

Når der dukker behov for Changes op, oprettes disse ligeledes i DevOps, og håndteres udelukkende i DevOps, herunder godkendelser.

Tests håndteres ligeledes i DevOps, men Test Cases oprettes først via LCS igennem Task Recorder, som efterfølgende synkroniseres over til DevOps. Hvor der opsættes Test suites, som afvikles direkte fra DevOps.

Vi har netop afsluttet en UAT test for en kunde, og hold nu op, det var fedt som projektleder, hele tiden at kunne følge hvor langt man var nået i testen, herunder hvilke der evt. havde været problemer med. Og især i disse corona-tider, hvor der arbejdes meget remote.

Disse test kan så danne grundlag for opsætning af RSAT, altså automatiserede test, som er ekstrem vigtig i forhold til hele tiden at være i stand til håndtere opdateringer fra Microsofts ”Software lifecycle policy and cloud releases”, uden at manuelt skulle gennemføre en mindre UAT test.

Der er meget store muligheder i brugen af DevOps, det vigtigste er blot at man finder ”sin egen” tilgang, og tager udgangspunkt i dette hver gang et nyt projekt skal startes op.